Bisnes dobi self service

Pertama kali dalam sejarah menggunakan perkhidmatan dobi self service. Tiba-tiba jadi berminat pulak dengan model bisnes ni. Apa taknya, boleh buka 24 jam dan tak perlu bayar gaji orang bekerja

Overhead
  1. sewa kedai
  2. bil air
  3. bil letrik - mesin basuh, cctv, lampu, kipas
  4. ansuran mesin (kalau buat loan)
  5. maintenance mesin
Kemungkinan risk
  1. Tak ramai orang datang guna
  2. Vendalism
  3. Kecurian
Antara sebab orang perlukan servis ni
  1. Tak ada mesin basuh di rumah (biasanya bujang)
  2. Mesin basuh rosak belum sempat nak beli
  3. Tiada air di rumah jadi mesin tak boleh guna
  4. Guna pengering sebab baju tak kering sebab hujan
Bila study, ada beberapa company yang boleh setup business dobi ni. Cuma perlu sediakan duitnya saja. Antaranya

6 comments:

MOHD KHAIRI MUKHTAR said...

Modal yang diperlukan untuk join bisnes?

invtr said...

Kalau franchise RM200,000 ke atas bergantung kepada syarikat dan pakej yg ditawarkan.

Akmal Idris said...

apa kebaikan franchise dan ap keburukan?
apa kelemahan dobi self service yg patut diperbaiki?
bagaimana dobi self sercvice utk menarik ramai pelanggan dtang?

Am said...

bisnes dobi ni memang menarik. Biasanya self service bisnes ni memang tinggi sikit modal dia. tapi one time jer la rasanya...bisnes self service ni lokasi paling penting rasanya.. macam saya kat penang ada banyak self servis dobi ni..beratur orang manjang.. yang saya perasan yang datang tu
bujang (pekerja kilang/student)
tak ada masa nak cuci
nak express
cas pon tak la mahal..

kalau bab vendalisme lokasi letak la kat tempat yang ramai orang macam berdekatan dengan restoran makan macam kedai mamak..

kos meaintenance macam bil tu memang tak dapat lari la kalau 24 jam servis...

blog yang ringkas tapi content menarik. Thumbs up :)

RUPs channel said...

Berapa kos minimumnya until buka kedai dobi

zakiah zakaria said...

saya memang tengah riview bisnes dobi, nak tengok mesin yang baik dan tahan lasak, any cadangan tak?
thenks